Sinds 2012 bestuurt een coalitie van CD&V met Open VLD-Zeker 8610. Na twaalf jaar dezelfde meerderheid is de tijd voor verandering aangebroken. Met CONTENT staan we klaar om voor die vernieuwing te zorgen.
Vanuit de oppositie namen we met CONTENT meer dan andere partijen concrete initiatieven om het beleid bij te sturen. De inzet van de verkiezingen is voor ons duidelijk:
- Met CONTENT moeten we genoeg zetels binnenhalen om een andere coalitie te vormen. Alle andere politieke formaties erkennen onze inhoudelijke sterkte en onze energieke aanpak.
- We hebben met CONTENT steeds ingezet op samenwerking om ons programma te verwezenlijken. Dat maakt van ons meer dan een geschikte partner om mee te besturen.
“Zeggen wat we doen en doen wat we zeggen” is voor ons een belangrijke leidraad.
- Wij houden van duidelijkheid. Onze inwoners hebben daar recht op en dat maakt van CONTENT betrouwbare bestuurders. Die duidelijkheid betekent ook dat we niet tegen iedereen ‘ja’ kunnen zeggen. Wij gaan voor echt contact met mensen, in functie van goede politieke keuzes. Aanwezigheidspolitiek zonder meer, daar bedanken we voor met CONTENT. Onze tijd zetten we in om iets te betekenen voor onze inwoners, niet om zieltjes te winnen op een eetfestijn.
- Politiek is keuzes maken, want de beschikbare middelen zijn vaak beperkt. Moeilijke keuzes mag je nooit voor je uit schuiven. Met CONTENT durven we beslissingen nemen. En we doen dit niet met achterkamerpolitiek.
De laatste jaren verlegde de meerderheid van CD&V en Open VLD-Zeker 8610 meer en meer bevoegdheden in de schoot van het schepencollege. Gemeenteraadsleden en dan in het bijzonder die van de oppositie, stonden voor voldongen feiten. De zitting van de OCMW- en gemeenteraad is openbaar. Inwoners en journalisten kunnen de debatten meevolgen. Het schepencollege niet.
- Of we met CONTENT nu deel zullen uitmaken van de meerderheid of niet: wij gaan voor transparantie. De gemeenteraad en niet het schepencollege is het belangrijkste politieke orgaan.
- De achterkamerpolitiek van CD&V en Open VLD-Zeker 8610 was er om gezichtsverlies te vermijden. Met CONTENT vinden we het net belangrijk dat de meerderheid verantwoording moet afleggen aan oppositie en inwoners.
Besturen is meer dan beslissingen in de gemeenteraad en het schepencollege.
- Burgers betrekken bij beslissingen vinden we met CONTENT een echte meerwaarde. Dat betekent niet dat het politieke niveau haar verantwoordelijkheid afschuift naar de inwoners, maar wel dat de beslissingsmacht ook bij inwoners en betrokkenen kan liggen.
- De voorbije zes jaar zijn er een aantal pogingen ondernomen om te komen tot burgerparticipatie. Een voorbeeld daarvan is het burgerbudget. Met CONTENT willen we meer inzetten op burgerparticipatie.
Om een gemeente draaiende te houden zijn er financiële middelen nodig. Op vlak van gemeentelijke financiën volgen we met CONTENT een aantal duidelijke principes.
- Het belangrijkste kapitaal van de gemeente wordt zelden genoemd: dat is het menselijk kapitaal, het personeel. Besturen die besparen op personeel krijgen later de rekening gepresenteerd. In Kortemark is er eerder nood aan extra inzetten op dat menselijk kapitaal.
- Investeringen mogen niet zorgen voor een nog grotere belastingdruk. Investeringen die op korte termijn gepland staan, mogen toekomstige investeringen niet onmogelijk maken.
- Belastinginkomsten moeten sociaal rechtvaardig zijn. Vooral werken wordt in België al erg zwaar belast. Met 8,5% is Kortemark de 2de hoogste van Vlaanderen op vlak van aanvullende personenbelasting. Zodra dit financieel mogelijk is, moet die belasting dalen.
- Investeringen én exploitatieuitgaven moeten een meerwaarde betekenen voor onze inwoners op korte en lange termijn. Iedere euro die wordt gespendeerd moet een maximale return inhouden. Nooit mag een uitgave of investering leiden tot een grotere sociale uitsluiting, integendeel. Met CONTENT staan we voor een inclusieve samenleving. Iedere uitgave of investering moet bijdragen aan een duurzame en toekomstgerichte gemeente.
- Waar mogelijk moeten investeringen en uitgaven zorgen voor een rechtstreeks of onrechtstreeks terugverdieneffect. Steun voor verenigingen kan gedeeltelijk met aankoopbonnen die in te wisselen zijn bij lokale ondernemers, investeren in groene en gezellig ingerichte straten en pleinen geven de horeca een stimulans, het sociaal restaurant koopt groenten in bij lokale landbouwers…