Spring naar de inhoud

4. Duurzaam toekomstgericht

Met CONTENT willen we Kortemark wapenen voor de uitdagingen van de toekomst. De klimaatverandering heeft ook voor onze inwoners heel wat gevolgen. Enerzijds hebben de maatregelen om klimaatneutraal te worden een impact. Anderzijds moeten we nu ingrijpen om de gevolgen van de klimaatopwarming te counteren.

Kortemark moet vanuit het gemeentebestuur de grote trekker worden om de vele uitdagingen, soms zelf bedreigingen, om te draaien naar opportuniteiten die een meerwaarde vormen voor de inwoners. Met CONTENT zetten we in op meerdere sporen. We gaan voor een beleid waar maatregelen versterkend werken op andere domeinen.

We zitten volop in een energietransitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. In onze gemeente hebben we meer dan elders sterke troefkaarten. 

  • Sommige regio’s kunnen enkel focussen op zon, of op wind of water. In de vallei van het krekedal hebben we alles samen in huis, het geeft ons de kans om nooit zonder energie te vallen. Met CONTENT gaat de winst niet naar energiegiganten, terwijl inwoners enkel de lasten ondervinden. 
  • Samen met burgers en ondernemers gaan we voor een plan om zelf energieproducent te worden. De vallei biedt met het instromende water uit buurgemeenten heel wat mogelijkheden om energie op te wekken. 
  • Via een systeem van coöperaties en gedeeld eigenaarschap voorzien we de best mogelijke structuren voor windmolens en zonnepanelen. De winst stroomt terug, ofwel rechtstreeks ofwel in een goedkopere energiefactuur. Op die manier zetten we forse stappen vooruit om klimaatneutraal te worden.

Energiezuinig wonen is goed voor zowel het klimaat als de portemonnee. De huidige stimulansen om energiezuinig te bouwen of renoveren te stimuleren in de vorm van premies en ondersteuning zijn vaak omslachtig. Met het gemeentebestuur hebben we een dubbele doelstelling: 

    • Met CONTENT zorgen we dat het totale aantal energiezuinige woningen sterk toeneemt. Ook huurwoningen moeten versneld energiezuinig worden gemaakt.  
  • Alle inwoners moeten vlot hun weg vinden tot de passende ondersteunende maatregelen.

Mobiliteit is vrijheid. De mogelijkheid om je vlot en op een milieuvriendelijke manier te verplaatsen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met CONTENT gaan we voor toegankelijke mobiliteit.  

  • De zwakke weggebruiker verdient extra aandacht. We ijveren voor veilige en vlot te bereiden fietspaden en goed aangelegde voetpaden. Waar in de dorpskernen fietsers geen apart fietspad hebben, gaan we voor de veiligheid van de zone 30. 
  • Snelheidsduivels en doorgaand zwaar verkeer: dit moet eruit! Ook binnen de zone met een tonnageverbod moet een specifieke aanpak komen. 

Kortemark moet als mobiliteitsknooppunt verder uitgebreid worden. 

  • Openbaar vervoer is een wezenlijk onderdeel van onze gemeente: we moeten alles op alles zetten om een sterker aanbod naar Kortemark te halen. 
  • Meer bushaltes en bussen in plaats van schrappen van het aanbod en we zetten extra druk om het station te voorzien van verhoogde perrons
  • Het aanbod van deelauto’s en elektrische deelfietsen mag zich niet beperken tot het station van Kortemark als uitvalsbasis. Alle deelgemeenten hebben recht op duurzame deelmobiliteit. 

Het stort van Silvamo is een doorn in het oog. Met CONTENT ijveren we al lang voor maatregelen op drie vlakken: 

  • De aanvoer van gevaarlijk afval moet aan banden worden gelegd. Hoe eerder dit kan, hoe beter. 
  • In afwachting van de sluiting, moeten we de gemeentelijke heffing op het stort optimaliseren om op die manier in te kunnen zetten op optimale controles. We moeten klaar staan om iedere mogelijke vervuiling vanuit het stort snel op te kunnen sporen, te onderzoeken wat de link met het stort is en indien zo, de vervuiler meteen verantwoordelijk te stellen. Met CONTENT pikken we op geen enkele manier dat de stortplaats de omgeving vervuilt. 
  • Het is momenteel zo dat de nabestemming van de stortplaats een regionaal bedrijventerrein is. Met CONTENT zullen we aan het provinciebestuur het mandaat vragen om het ruimtelijk uitvoeringsplan te wijzigen zodat bouwen op de stortplaats onmogelijk is. We voorzien een nabestemming met een duurzame meerwaarde voor onze gemeente gekoppeld aan de zekerheid snel te kunnen ingrijpen indien er vervuiling is vastgesteld. 

Met CONTENT gaan we voor een forse uitbreiding van fauna en flora. Biodiversiteit is belangrijk voor een leefbare planeet op lange termijn. Ook op korte termijn zijn er heel wat positieve effecten van meer groen in Kortemark. 

  • Iedere inwoner moet erg dicht bij de woonplaats toegang hebben tot publiek groen. Planten, bomen, bloemen, struiken… bezorgen mensen rust en zijn een sterke buffer tegen extreme warmte. 
  • We nemen een voorbeeld aan gemeenten die nu koploper zijn in vergroenen. We zetten door tot we met Kortemark zelf trendsetter worden. We hebben binnen de gemeentelijke grenzen een enorm potentieel aan waardevolle natuur. De vallei van de Handzamevaart, de omgeving van de Ruidenberg, de Krekemeersen… 

Kortemark is een landbouwgemeente. We moeten er met de gemeente over waken dat de landbouw sterk lokaal verankerd wordt. 

  • We stoppen met de uitverkoop van landbouwgrond, maar zetten daarentegen in op landbouwgrond waar de landbouwer voordelig kan pachten.
  • De klimaatverandering heeft een grote impact op de landbouw. Droogte en extreme neerslag zorgen voor nieuwe uitdagingen. Kleine veranderingen in de landbouwpraktijken kunnen een groot verschil maken om zowel droogte als wateroverlast mee te helpen counteren.
  • We bouwen mee aan een lokale afzetmarkt, waar de landbouwer eerlijke prijzen krijgt voor zijn producten. Die korte keten gaat hand in hand met het verduurzamen van de landbouw. 
  • De mogelijkheden om van de landbouwgebieden verbindende natuurstroken te maken met de uitgebreide natuurzones zoals die van de Handzamevallei en de Ruidenberg moeten benut worden in samenwerking met de landbouw. Natuur- en hoevetoerisme moeten van Kortemark een uitverkoren bestemming maken voor korte en lange vakanties. Met het gemeentebestuur zorgen we dat landbouwers een return krijgen voor hun inspanning op vlak van natuurbehoud en korte keten.
  • Landbouwers gaan gebukt onder de administratie. Met het gemeentebestuur nemen we initiatieven om hen te ontlasten. Op die manier kan de landbouwer weer focussen op zijn kerntaken. Onze inwoners genieten mee van een korte keten van duurzame landbouw.