Spring naar de inhoud

5. Niemand vergeten

CONTENT wil investeren in mensen.  Mensen moeten belangrijker zijn dan gebouwen.  Elke inwoner heeft recht op sterke dienstverlening, of je die nu wekelijks nodig hebt of enkele keren per jaar.  Fysiek, telefonisch, digitaal of aan huis: niemand mag hinder ondervinden om snel geholpen te worden of een antwoord te krijgen op zijn vraag. 

Met CONTENT maken we er een erezaak van dat we niemand vergeten. De lokale overheid kan een bijzonder grote rol spelen in het leven van iedereen die het wat moeilijker heeft in het leven. Het gemeentebestuur moet daar vol op inzetten. 

Zorgbehoevenden, etnische of culturele minderheden, personen met een beperking en mensen die leven in of op de rand van armoede. Vier doelgroepen die voor CONTENT specifieke aandacht vergen.  Niemand kiest de wieg waarin hij geboren wordt. Een moeilijke start in ‘t leven leidt al te vaak tot een leven vol hindernissen.  We willen dat doorbreken en kinderarmoede aanpakken.   

Met CONTENT willen we extra aandacht voor het lokale woonbeleid. Er moet een kwalitatief en betaalbaar aanbod zijn. Niet de vrije markt mag bepalend zijn of iemand al dan niet in een woning terecht kan. De gemeente heeft een belangrijke sturende rol, zodat iedereen voor een faire prijs kan wonen.

Ouderenzorg, zowel voor thuiswonende ouderen als voor ouderen in een woonzorgcentrum, moet kwalitatief en betaalbaar zijn. Ook hierin is de markt niet de bepalende factor, maar wel de noden van onze ouderen.

Goede dienstverlening lukt enkel met voldoende gemeentepersoneel. Er wordt vaak lacherig gedaan over “ambtenarij”. Maar de werkdruk ligt hoog.  Enkele jaren terug waren er bijvoorbeeld wachtlijsten bij het OCMW voor mensen die nood hadden aan budgetbeheer. CONTENT zette druk om extra personeel aan te werven, wat gebeurde. 

Maar ook voor onrechtstreekse dienstverlening is voldoende personeel nodig.  Onderhoud van het openbaar domein, gebouwen, wegen en fietspaden.  We hebben er allemaal recht op. 

Concrete ideeën:

  • Een mobiele ambtenaar om ouderen, zieken en mensen die zich even niet kunnen verplaatsen, dienstverlening aan huis te bieden, en basisdienstverlening in de deelgemeenten te organiseren.  
  • Onze dienstverlening, en dus ook onze gebouwen, moeten fysiek toegankelijk zijn voor iedereen. 
  • Vanuit de sociale dienst lanceren we een brugfiguur voor de scholen.  Scholen spelen een cruciale rol in het ontdekken van kinder- en kansarmoede.  Een brugfiguur legt vanuit de school de brug naar het gezin en passende hulpverlening. 
  • We nemen als gemeentebestuur een meer actieve rol op om voldoende en kwalitatieve kinderopvang te garanderen in onze gemeente.  
  • Bij woonprojecten waken we erover dat er in het totale aanbod voldoende aandacht is voor een ruim segment aan kwalitatieve en betaalbare woningen. De gemeente treedt corrigerend op om te vermijden dat bepaalde doelgroepen (alleenstaande jongeren en ouderen bijvoorbeeld) geen geschikte of enkel een veel te dure woning vinden.
  • We zetten in op de uitbreiding van het aantal sociale woningen. Door dit aanbod uit te breiden, worden ook huizen of appartementen voor modale ( jonge) gezinnen op de private markt opnieuw betaalbaar.
  • Sociaal tarief in het buurtrestaurant voor mensen met een beperkt inkomen, via de uitpas.