Spring naar de inhoud

Contente kijk op de raad van 22 maart

Is dat politiek?

Wie er aan moest twijfelen: sommige inwoners maken wel degelijk gebruik van de mogelijkheid om de raad thuis te volgen via youtube. Hier en daar werd ik er zelfs over aangesproken. Relatief vaak dus, want zoveel mensen ontmoeten we nu ook weer niet in deze bizarre tijden. Voor wie de raad ook online volgt, valt het wel te raden welke opmerkingen de mensen maken die me aanspreken. Als enige raadslid van de fractie van CONTENT probeer ik doorgaans met overtuiging te zeggen wat moet aangekaart worden. De laatste raad heb ik één keer het woord genomen en voor de rest gezwegen. Inwoners die online hebben mee gevolgd, die zullen wel begrijpen waarom. De meeste van de collega-raadsleden ook, neem ik aan.

De jaarrekening

Niet onbelangrijk, ieder jaar, de jaarrekening. Het is een instrument om te checken of de bestuursploeg van CD&V en Open VLD hun vooropgestelde doelen voor deze legislatuur behalen. Het overzicht vergt enig studiewerk om het te begrijpen. Het is specifieke materie. In alle bescheidenheid: ik denk dat vele raadsleden niet weten waar de klepel hangt. Naar jaarlijkse gewoonte verzandt dit agendapunt in een weinig zeggende discussie. Meer zal ik er hier dan ook niet over zeggen, behalve dat het nog te vroeg is om de mensen die aan het roer van onze gemeente staan erop af te rekenen. Wel nog dit: de jaarrekening van volgend jaar wordt interessanter omdat de gevolgen van de covid-pandemie, vooral aan de zijde van de fiscale inkomsten, wellicht een niet zo positieve impact zullen hebben.

Aankoop straatveegmachine

De gemeente plant een aankoop van een straatveegmachine. Dit zou moeten helpen om bijvoorbeeld in de herfst de straten en fietspaden veilig berijdbaar te houden, als gladheid door natte bladeren een probleem wordt. In het verleden werd al door meerdere mensen, ook door ons, de bende van CONTENT, voorgesteld om korven te voorzien waar mensen die het voetpad of fietspad voor hun deur zo netjes mogelijk houden de bladeren in kunnen verzamelen. Niet iedereen is voorzien om met een grote vracht naar het containerpark te rijden en voor de gemeente zou dit waardevolle compost kunnen zijn. Namens CONTENT heb ik dat aangekaart bij schepen Stefaan Vercooren. Voorlopig is hij niet overtuigd dat de voordelen opwegen tegen de nadelen. Hij hoopt dat met de straatveegmachine de meeste problemen letterlijk van de baan zullen zijn. Indien dit niet zo zou blijken te zijn, zullen bladkorven eventueel tot de mogelijkheden behoren.

Bebouwde kom in Den Huilaart

Onder meer de Amersveldestraat en Jan Mioenstraat op de wijk Den Huilaert worden voortaan bebouwde kom. Een goede zaak omdat de maximumsnelheid zo daalt naar 50 km per uur. Met CONTENT steunen we dit, vanzelfsprekend. Maar die wijk is niet de enige wijk of de enige straat waar de toegelaten maximumsnelheid te hoog is. In onze gemeente zijn er verschillende straten waar 70 km per uur mag gereden worden terwijl dit eigenlijk niet wenselijk is. Meer zelfs: sommige wijken zouden beter ingericht worden met 30 km per uur als maximumsnelheid. CONTENT pleit daar al langer voor. We zullen dit blijven benadrukken bij de collega’s van CD&V en Open VLD. De geesten rijpen, ook zij geraken beetje per beetje overtuigd van de meerwaarde ervan.

Hondenweide

Bij de variavragen op het einde van de raad vroeg raadslid Veerle Vanslembrouck hoe ver het gemeentebestuur stond met de inplanting van een hondenweide. Als mogelijke locatie stelde ze het domein van de Krekemeersen voor. Dat we met CONTENT eveneens voorstander zijn van een hondenweide, dat is geen geheim. Meer zelfs: één is niet genoeg. In ons verkiezingsprogramma stond:

We voorzien hondenweides, waar honden tijdens de wandeling los van de leiband kunnen lopen en baasjes een praatje kunnen maken. We zoeken hiervoor een geschikte locatie in elke
deelgemeente, want wandelen met je hond, doe je in de eigen buurt. 

Daar blijven we achter staan. Het zou bovendien onzinnig zijn om het stukje natuur in het hart van Kortemark op te offeren voor een hondenweide. Voor de inwoners van Handzame, Zarren en Werken is dat maar een halfslachtige oplossing. Sommige hondenrassen hebben echt veel ruimte nodig. Een weide die niet groot genoeg is, dat zou een maat voor niets zijn. Uit gesprekken achteraf vernamen we het voorstel van raadslid Stijn De Neve om aan het speelbos tussen Edewalle en de Ruidenberg een grote hondenweide te maken. Eens de Motewegel volledig zou opengesteld worden, is het speelbos en de hondenweide voor wandelaars te bereiken vanuit het centrum van Edewalle. Voor die wegel is er nog één schakel die ontbreekt. Met CONTENT hopen we dat de ploeg van CD&V en Open VLD dit dossier snel tot een goed einde brengt. Hoe dan ook: aan ruimte is er op die locatie geen gebrek. Dit zou volgens ons een goede oplossing kunnen zijn, op voorwaarde dat die gecombineerd wordt met hondenweides in de deelgemeentes. Die piste werd intussen al aan meerdere raadsleden van CD&V en Open VLD toegelicht. Intussen weten ze ook dat we met CONTENT niet zomaar iets zeggen.

Volgende week, maandag 19 april opnieuw OCMW- en gemeenteraad. Hopelijk boeiende debatten in plaats van achterhoedegevechten. Met CONTENT timmeren we aan de weg.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *