Spring naar de inhoud

Contente kijk op de raad van 25 januari

Echt wennen doet het niet, maar wegens de omstandigheden was het opnieuw online verzamelen geblazen.

Covid en co 1

Er was een dienstmededeling, vanwege de burgemeester, nog voor de raad van start ging. Zoals zo vaak, zitten we met CONTENT niet vast in de eigen loopgraaf. We lopen zowat tussen de linies door. Al bij al, om eerlijk te zijn, vinden wij dat het gemeentebestuur de pandemiebestrijding op een serieuze manier opvolgt en aanpakt. Zoals steeds zijn er achteraf gezien dingen die beter kunnen. Een politiek steekspel maken van de coronabesmettingen, niet voor ons.

Laat ons het zo zeggen: wij zullen ons vanuit de oppositie beperken tot de zaken waar we op voorhand menen dat we het met CONTENT beter zouden aanpakken. Dat takenpakket is al uitgebreid genoeg. Als het de inwoners aanbelangt, ja, dan hebben we toch wel enige ambitie. Dan zijn we strevers, niet tevreden met gewoon ‘matig’ of zelfs ‘goed’ als het flink beter kan.

Covid en co 2

Een van de agendapunten was het verlengen van de maatregel om vereniging vrij te stellen van de huurprijs die ze de gemeente verschuldigd zijn. Dat op zich is niet onlogisch. Daarnaast zullen de verenigingen tot 31 maart geen huur moeten betalen als ze een gemeentelijke zaal willen huren. Ondersteuning is belangrijk. De vraag is, of het financiële luik het voornaamste luik is waarin verenigingen moeten ondersteund worden. Net zoals een aantal maanden geleden, werd nog eens gevraagd welke andere initiatieven er zijn genomen om onze verenigingen te ondersteunen. De burgemeester, Karolien Damman, nam het woord. Het antwoord op welke andere initiatieven er zijn, was vaag. Los daarvan erkende de burgemeester wel dat het op weg helpen van verenigingen om in deze moeilijke tijden activiteiten op poten te zetten erg belangrijk is. “Een terechte vraag”, zo besloot onze burgemeester.

Dus: “verenigingen kunnen op de gemeentelijke diensten rekenen indien ze met vragen zitten“. Zeg dat de burgemeester het gezegd heeft!

Covid en co 3

In de gemeenteraad van juni stelde de meerderheid het ondersteuningsplan voor, om ervoor te zorgen dat aangerichte financiële schade zo beperkt mogelijk zal zijn. In grote lijnen werd ingezet op drie doelgroepen: de verenigingen, de lokale middenstand en mensen in (kans)armoede. De lokale overheid heeft van de hogere overheden her en der financiële middelen gekregen ter aanwending van de ondersteuning van sommige doelgroepen. CONTENT gaf een aantal opmerkingen. Eentje ervan was dat het ondersteuningsplan helaas los stond van elkaar. Als een euro die ingezet wordt ter bestrijding van de armoede op hetzelfde moment een ondersteuning voor de middenstand kan zijn, dan bereik je veel meer met hetzelfde budget.

Met tevredenheid stellen we vast dat het niet in dovemansoren is gevallen. Een tijdje terug zagen we  de eerste facebookdiscussies – omdat het aan de gewone cafétoog niet meer kan – omtrent die blauwe Kortemarkbonnen. “Jammer dat niet iedereen die bonnen krijgt”, was een opmerking. Of “de gewone werkman is weer de dupe”. Geloof ons, als het gaat over de gewone werkman, dan zal CONTENT je allergrootste verdediger zijn. De gewone werkman zou nog veel meer de dupe zijn, moest iedereen, gelijk welke inwoner, dezelfde gemeentelijke waardebon ontvangen. Immers, die zal vooral met het belastinggeld van de gewone werkman gefinancierd worden. Met een doelgerichte ondersteuning, én een goede afstemming van de verschillende ondersteuningstrajecten, zorgen we ervoor dat één euro er eigenlijk twee of drie zal worden. We zijn blij dat deze visie op het beleid gedeeld wordt. Wees gerust: CONTENT wil een gemeente, ook op het ritme van de gewone werkman.

Verder

Een aantal agendapunten handelden over wijzigingen die de verkeersveiligheid op een aantal wegen ten goede moesten komen. Een aantal wijzigingen waren er op basis van de input van de lokale verkeerscommissie. Bemoedigend dat er toch op dat vlak een en ander beweegt. Een tijdje terug keurde de volledige gemeenteraad het voorstel van CONTENT goed om bushaltes toegankelijker te maken voor slechtzienden en mensen die minder mobiel zijn. Het was tijd om te polsen naar de vorderingen. Schepen Lynn Vermote wist te zeggen dat er dieper op ingegaan zou worden op de lokale verkeerscommissie die plaatsvond de dag na de gemeenteraad. Er komt schot in de zaak, zo werd toegelicht, maar we zullen achter de vodden van de Lijn moeten zitten.

Die verkeerscommissie was zoals meestal een boeiende bijeenkomst. Te onthouden was dat het gemeentebestuur intussen begrepen heeft dat, in plaats van doen zoals voorheen – nauwelijks iets –  de argumenten om duidelijk in te zetten op fietsveiligheid erg krachtig zijn. De weg ligt open voor fietsstraten! Klein beginnen om groots te eindigen.

Tot slot eindigde de raad weer zoals zo vaak: een verwijt hier een vloek daar, kortom, met zaken waar wij met CONTENT niets mee te maken hebben. Van ons leven niet.

 

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *