Spring naar de inhoud

Contente kijk op de raad van 6 september 2021

Het online vergaderen is hopelijk echt verleden tijd, op maandag 6 september kon de raad opnieuw samenkomen, face to face.

Zwembad

Zwemmen is belangrijk, zowel op sportief als recreatief vlak. Dat goed kunnen zwemmen ook levensreddend kan zijn, daar hoeft weinig extra uitleg bij. Met CONTENT blijven we bij ons standpunt dat de meerderheid van Open VLD en CD&V op een erg lichtzinnige manier de beslissing nam om ons zwembad te sluiten. In verkiezingsprogramma’s werd gezwegen in alle talen. Evenmin was er een debat over wat de voordelen en de nadelen van een eventuele sluiting in de toekomst zouden betekenen. Naar een petitie met 1200 handtekeningen waarin gevraagd werd niet overhaast te werk te gaan en dit in een werkgroep te bekijken, werd niet geluisterd. Vanuit CONTENT staan we overigens niet alleen met die kritiek.

We erkennen dat het gemeentebestuur nu pogingen onderneemt om het zwemmen in omliggende gemeenten te ondersteunen, maar er zullen vele doekjes nodig zijn, voor dat bloeden. Ook al is de stolp uit ons eigen bad, dit proces gaat toch gepaard met veel nattevingerwerk. De totale kost voor de gemeente en zijn inwoners, om elders te moeten zwemmen, zal vermoedelijk een pak hoger zijn dan het zelf uitbaten van een zwembad. Het gemeentebestuur stelde dat een zwembad uitbaten financieel niet haalbaar was. Tot dit besluit kwam men veel te snel. De optelsom van de verplaatsingskosten en de duurdere toegangsprijzen in andere zwembaden, zorgen voor het doorschuiven van de factuur. Door de sluiting van ons gemeentelijk zwembad is onze gemeente, en daarbij onze inwoners, afhankelijk geworden van andere gemeenten. Dit zijn bovendien vaak gemeenten die zelf een niet zo doordachte constructie hebben opgezet in verband met de uitbating van hun zwembad. Een recent voorval met een plotse en eenzijdige tariefverhoging van het zwembad van Oudenaarde, toont hoe groot de spreidstand vaak is tussen privaat gewin en publiek belang. Bovendien, en dat was voor CONTENT het belangrijkste argument, zorgt de sluiting van ons eigen laagdrempelig zwembad ervoor dat een aantal mensen door omstandigheden veel minder of zelfs helemaal niet meer zullen zwemmen. Inwoners de mogelijkheid geven om in eigen gemeente te zwemmen, is net een belangrijke troef.

In verband met de samenwerking met Diksmuide: Kortemark werd door Diksmuide een paar jaar terug al gepolst om in te stappen in een samenwerkingsverband, maar hield toen de boot af. Toch beslist men korte tijd later, net na de verkiezingen, om het eigen zwembad te sluiten.  Voor goede samenwerkingsverbanden heb je het best een goede onderhandelingspositie. Onze gemeente had die niet meer, omdat de meerderheid eerst de beslissing nam om het zwembad te sluiten en pas daarna op zoek ging naar samenwerkingsakkoorden. Geen zo’n beste zet, waarvoor we op termijn de rekening zullen betalen.

Station

Eerder onverwacht zorgde het agendapunt over de renovatie van de binnenruimtes van het station voor een erg lange discussie. Voel je vrij om een uitgebreid verslag te vragen… Je moet haast een ingewijde zijn om te begrijpen hoe sommige discussies op de raad in Kortemark echt kunnen ontsporen. Intussen, echt waar, weet ik vaak al een aantal stations voor de effectieve ontsporing, dat er brokken van komen. Het lijkt alsof de seinen genegeerd worden.

Fietsstraten

Wat in de gemeenteraad van juni werd beslist, juichen we met CONTENT wel toe. Wat ons betreft, kon het idee van fietsstraten al eerder uitgevoerd worden, maar het is beslist een stap in de goede richting. We stellen vast dat niet alle automobilisten zich aan de regels houden. Misschien zijn ze onvoldoende ingelicht. Met CONTENT vragen we ons daarom af of er een specifiek plan van aanpak is om van de fietsstraten al een succes te maken, zonder conflicten en misverstanden tussen fietsers en automobilisten. Die aanpak zou er zijn. Hopelijk een goede.

Wat ons betreft is de logische volgende stap om in alle straten zonder afgescheiden fietspad af te stappen van toegelaten maximumsnelheid van 50 km per uur. Als we fietsen veilig willen maken én willen promoten als erg geschikte manier voor korte verplaatsingen, dan moeten er nog stappen gezet worden.

Omleiding

De werken aan de Torhoutstraat zullen vermoedelijk een tijdje in beslag nemen. De kans op stijgend sluipverkeer in de Ieperstraat en Vijfhuishoekstraat is groot, en dat zijn net de alternatieven voor de fietsers, vaak schoolgaande tieners. Met CONTENT vragen we maatregelen om het ook daar voor onze fietsers veilig te houden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *