Spring naar de inhoud

Contente kijk op de raad van 18 december

Voorafgaand aan de laatste OCMW- en gemeenteraad van het jaar stond de toelichting van de bouwmeesterscan op het programma. Hoe gaan we om met stedenbouw in onze gemeente, wat zijn de sterktes en de zwaktes, wat zijn de kansen en de opportuniteiten? Zes jaar geleden keurde de gemeenteraad de studie goed. Kortemark blinkt, met CD&V en Open VLD aan de macht vaak vooral uit in traagheid en vaagheid. ’t Zou nog een verkiezingsslogan kunnen zijn voor de coalitie: ‘traag en vaag’.

Bouwen op het stort?

Voor aanvang van de raad hadden we uit het publiek de vraag of de gemeente de bevoegdheidsoverdracht zal vragen aan het provinciebestuur om bouwen op de site van het stort van Silvamo onmogelijk te maken. Een duidelijke vraag met een minder duidelijk antwoord vanuit de meerderheid. Het college liet een opening om toch over te gaan tot actie om bouwen op het stort onmogelijk te maken. Onze politieke ervaring zegt intussen: de bal is aan het rollen in het stortdossier. Als er langs meerdere kanten genoeg druk wordt gezet, dan volgt de beslissing wel. Als omwonenden en actiecomités kunnen wegen op de publieke opinie, dan weten ze dat ze met CONTENT een goede kameraad hebben op politiek vlak.

Silvamo beroert al langer dan vandaag de politieke gemoederen. Op de raad van december 2021 kwam het RUP ter sprake. Zoals in onderstaande opname te beluisteren is. Vanaf minuut 43 komt Silvamo aan bod. Vanaf 1 uur en 8 minuten het RUP:

https://www.youtube.com/watch?v=19RPdWUR2Bc

Toen zei de bevoegde schepen dat men Silvamo zou opnemen in de wijziging van het ruimtelijk uitvoeringsplan om op die manier de bestemming aan te passen. Niet dus, twee jaar later stellen we vast dat van de hele site waarop het PRUP betrekking had enkel het stukje van Silvamo er werd uitgehaald. Zo moest de site geen bodemonderzoek ondergaan en kon het geen bestemmingswijziging krijgen. Was dat met de bedoeling om geen slapende honden wakker te maken? Enfin, wakker zijn we nu alvast. Als de beslissing niet voor de verkiezingen valt, weten we alvast een thema voor de lokale verkiezingen.

Koutermolen

De Koutermolen en windmolens, ook dat stond op de agenda. Door een traag en vaag bestuur liep men subsidies mis voor het herstel van de Koutermolen. Dat de molen niet meteen zal instorten, lijkt voor de schepen in kwestie voldoende als repliek. Dat is soms de ambitie geweest van de meerderheid. Als iets niet instort, dan is het al goed. Net als de vraag vanuit CONTENT de vorige gemeenteraden, om nog deze legislatuur werk te maken van een ambitieuzer kerkenbeleidsplan dat breder is dan de studie van een her- of nevenbestemming van één kerk. Immers, in het meerjarenplan had men die ambitie wel, men sprak over kerken, dus het meervoud. Na meerdere keren die vraag te stellen, kwam het college tot inzicht. Actie zit er niet meer. Als men in het laatste half jaar van de beleidscyclus aanpassingen voorstelt aan de kerkfabrieken, mag dat blijkbaar niet. Het is dus blijven steken bij één kerk. En daar zal het deze legislatuur bij blijven steken. Traag en vaag. Misschien dacht men bij het college: ‘de kerken zullen niet meteen instorten’.

Er ligt een massa werk op de plank in Kortemark. ‘Ge moet werk willen zien’, zeggen we bij CONTENT. Handen uit de mouwen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *